En frisk generation | Haninge
157
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-157,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Om En frisk generation

Uppdrag och mål

En frisk generations uppdrag, att jobba för bättre hälsa i områden med begränsade resurser

En frisk generations mål är att öka livskvaliteten, förbättra familjesammanhållningen och minska utanförskap hos barnfamiljer i områden där resurserna kan vara begränsade.

Våra värdeord

När En frisk generation träffar familjemedlemmar, när kontakt med nya föreningar tas, när En frisk generation träffar lärare, när En frisk generation träffar skolledare präglas mötena av våra värdeord:

  • GLÄDJE – Glädje är det långsiktiga resultatet av allt vi gör.
  • DRIVKRAFT – Vi är och har drivkraft. Vi hjälper andra att hitta sin drivkraft.
  • GEMENSKAP – Våra aktiviteter genomsyras av en gemenskap. Vi stärker familjer.
  • PÅ RIKTIGT – Allt vi gör är faktabaserat. Vi är tydliga och enkla.

Ett händelserikt år i Haninge

Under 2014 erbjöds deltagare från Vikingaskolan och Höglundaskolan ett brett och varierat utbud av aktiviteter. Alla aktiviteter som En frisk generation erbjuder vill vi ska inspirera till ökad fysisk aktivitet för de deltagande barnfamiljerna. Vi hoppas att alla deltagare hittar ”sin” aktivitet under åren som de är med i En frisk generation. Om fler deltagare blir mer fysiskt aktiva tack vare En frisk generation har vår dröm gått i uppfyllelse. Vår vision är att Sverige ska ha världens friskaste barn och tack vare er investering  bidrar ni till ett friskare Sverige och ett friskare Haninge!

Lyckad rekrytering av en ny skola

Under 2014 rekryterade En frisk generation  Höglundaskolan. Höglundaskolan ligger i Jordbro och en stor andel av medborgarna i jordbro har en låga socioekonomiska förutsättningar och därför är de också i större behov av fysiska aktiviteter och hälsosamma matvanor. Under våren 2014 hade vi en lyckad rekryterinsprocess och rekryterade vi familjer från 2 klasser. Totalt tackade 107 deltagare ja, fördelat på 26 familjer. Familjerna i Jordbro är stora och de allra flesta består av minst 5 familjemedlemmar.

144

Tillfrågade familjer

107

Nya deltagare

26

Nya familjer

Aktiviteter

2014 var ett år fullt av aktiviteter av många olika slag. Familjerna har t ex fått möjlighet att pröva boxning, yoga, innebandy, dans, Friskis & Svettis, fotboll och mycket mer.

Totalt erbjöd vi deltagarna hela 104 aktivitetstillfällen i Haninge under 2014.

Nedan följer några av höjdpunkterna.

Våren – från pulka till Taekwando

Under höstmånaderna fick alla deltagande familjer möjlighet att upptäcka Haninges vackra friluftsområde Rudan. Scouterna lärde familjerna vad de ska göra om de går vilse i skogen. Alla familjer har fått möjlighet att lära sig vilka svampar man kan och inte kan äta.

Hösten – friluftsliv och Idrottens dag

Under höstmånaderna fick alla deltagande familjer möjlighet att upptäcka Haninges vackra friluftsområde Rudan. Scouterna lärde familjerna vad de ska göra om de går vilse i skogen. Alla familjer har fått möjlighet att lära sig vilka svampar man kan och inte kan äta.

En annan höjdpunkt var Idrottens dag i Hagaparken i Stockholm, där barn och föräldrar fick möjlighet att prova mer än 40 aktiviteter ex. amerikansk fotboll, segling, ridning, basket, casting, cricket m.m. Alla barn fick även möjlighet att springa Prins Daniels lopp. Under dagen var TV4 på plats och de intervjuade en familj från Haninge och vår Verksamhetschef Anja Nordenfelt. TV4 intervjuade också Prins Daniel om hans engagemang för barn och idrott. Prinsen talade varmt om En frisk generation. Se videoklippen nedan.

En frisk generations Verksamhetschef, Anja Nordenfelt, intervjuas under Idrottens dag.

HKH Prins Daniel berättar om sitt engagemang i En frisk generation.

HKH Prins Daniel intervjuas under Prins Daniels lopp.

Ett urval bilder från aktiviteterna

Här kan du se ett urval bilder från några av våra aktiviteter i Haninge 2014.

Vi är glada att engagera fantastiska funktionärer

För oss är våra funktionärer mycket värdefulla. För att vi ska hålla en hög kvalitet på våra aktiviteter är de idieella krafterna viktiga för oss. Vi är tacksamma för att det är flera familjer  och utomstående som har anmält sitt intresse att hjälpa oss att hålla i våra aktiviteter. Våra funktionärer får självklart alltid ta med sin familj på våra aktiviteter. För våra unga funktionärer kan erfarenheten/ utbildning som de får genom oss bidra till arbete senare i livet. Våra funktionärer kan få framtida rekommendationer och kan också ange engagemanget i sitt CV.

Kost och näringslära

Maten – ett mycket populärt inslag

Maten är en uppskattad del av våra aktiviteter. Även om aktiviteten är huvuddelen i vår verksamhet, spelar maten en viktig roll. Vi vill lära deltagarna att äta efter kostcirkeln och enligt tallriksmodellen. Det innebär att måltiden består av grönsaker och hälsosamma livsmedel och frukt. På helgerna serveras frukt i samband med våra aktiviteter.

Vi har erbjudit familjerna i Vikingsakolan matlagningskurs. Syftet med kursen var att föräldrar och barn ska få en ökad kunskap om kostens betydelse för deras hälsa och att göra barnen mer delaktiga i matlagningen.

Bakgrunden till vår verksamhet

Den dystra trenden

Tittar man i backspegeln ser man tyvärr en tydlig trend- vi rör oss allt mindre. Jämfört med början av 1900-talet går vi bara hälften så mycket, vilket innebär att vi går ett maraton mindre- varje vecka. En stor bov i dramat är tv:n. I genomsnitt tillbringar svensken hälften av sin tid framför den eller surfplattan, mobilen eller datorn. Ser man globalt har andelen människor med fetma fördubblats på trettio år, i dag har över 500 miljoner i världen ett MBI över 30. Det är här En frisk generation kommer in i bilden. Tillsammans med Haninge kommun gör vi skillnad.

5000000

Dör i förtid till följd av fysisk inaktivitet varje år

8

Timmar sitter vuxna människor stilla varje dag.

42195

meter mindre går vi varje vecka jämfört med för 20 år sedan.

2015 – ett nytt spännande år

Massor av fartfyllda aktiviteter

Vi ser verkligen fram emot ett nytt spännande år i Haninge och vi påbörjar rekryteringen av nya medlemmar till En frisk generation redan under våren.

Vi kommer att fortsätta erbjuda våra deltagare roliga, fartfyllda och helt kostnadsfria aktiviteter och måltider. Under våren kommer vi bland annat att erbjuda pulka och skridskoåkning, orientering, fotboll, gympa, boxning, ridning, friluftsaktiviteter, innebandy och volleyboll.

Skidresa, Familjelopp och besök av Prins Daniel

Utöver de ordinarie aktiviteterna vi bedriver varje vecka kommer vi även  att åka på en skidresa under vintern. Något som vi verkligen ser fram emot eftersom det är första gången många av våra deltagare möter en snöfylld skidbacke.

Den 30 maj kommer vi för tredje året att arrangera vårt mycket uppskattade och fartyllda familjelopp i Rudan. Vi längtar också efter att åka till Idrottens dag i Hagaparken för att erbjuda både allmänhet och deltagare aktiviteter och inspiration.

Vi kommer även att arrangera en kick-off för våra nya deltagare och mycket, mycket mer. Följ oss och våra aktiviteter på vår hemsida www.enfriskgeneration.se.

Tack för ett gott samarbete 2014!

För att vår verksamhet ska vara möjlig krävs insatser från både näringsliv och kommuner. När det gäller vårt mål om att Sverige ska ha världens friskaste barn vet vi att att förebyggande insatser tidigt i ett barns liv ge en väldigt stor effekt på barnets framtid. Den typen av insatser är de mest kraftfulla investeringar ett samhälle kan göra.

Tack för att ni hjälper oss att få barn och familjer att må bättre!