En frisk generation | Kungsbacka
373
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-373,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Om En frisk generation

Uppdrag och mål

En frisk generations uppdrag, att jobba för bättre hälsa i områden med begränsade resurser

En frisk generations mål är att öka livskvaliteten, förbättra familjesammanhållningen och minska utanförskap hos barnfamiljer i områden där resurserna kan vara begränsade.

Våra värdeord

När En frisk generation träffar familjemedlemmar, när kontakt med nya föreningar tas, när En frisk generation träffar lärare, när En frisk generation träffar skolledare präglas mötena av våra värdeord:

  • GLÄDJE – Glädje är det långsiktiga resultatet av allt vi gör.
  • DRIVKRAFT – Vi är och har drivkraft. Vi hjälper andra att hitta sin drivkraft.
  • GEMENSKAP – Våra aktiviteter genomsyras av en gemenskap. Vi stärker familjer.
  • PÅ RIKTIGT – Allt vi gör är faktabaserat. Vi är tydliga och enkla.

Kungsbacka – senaste kommun att ansluta sig

Under våren 2014 kontaktade Kungsbacka kommun En frisk generation och frågade om de fick komma på ett studiebesök i Stockholm. Studiebesöket resulterade i ett samarbetsavtal. Under hösten 2014 anslöt sig Kungsbacka kommun till En frisk generation. I Kungsbacka drivs projektet i samarbete mellan fritid & folkhälsa samt service- och grundskoleförvaltningen. Fritid och folkhälsa står för sammanlagt en heltidstjänst som samordnar, utvecklar och driver arbetet. Serviceförvaltningen står för personalkostnaden vid tillagning av mat.

Lyckad rekrytering av en ny skola

Under hösten rekryterades familjer från Gullregnskolan och intresset var stort.  Man tillfrågade barn i årskurs 2 i Gullregnskolan. Totalt tillfrågades 40 familjer och 21 familjer tackade ja till att delta. Totalt deltar 84 deltagare. 75 % av dessa har varit med på fler än en aktivitet i veckan under året.

40

Tillfrågade familjer

84

Nya deltagare

21

Nya familjer

Aktiviteter

I och med att Kungsbacka startade upp sin verksamhet i mitten av oktober så var året kort för Kungsbacka. Trots detta arrangerade Kungsbacka hela 15 aktiviteter under hösten. Deltagarna fick bl a prova karate, skridskor, simning och geocaching.

Vi är glada att engagera fantastiska funktionärer

För oss är våra funktionärer mycket värdefulla. För att vi ska hålla en hög kvalitet på våra aktiviteter är de idieella krafterna viktiga för oss. Vi är tacksamma för att det är flera familjer  och utomstående som har anmält sitt intresse att hjälpa oss att hålla i våra aktiviteter. Våra funktionärer får självklart alltid ta med sin familj på våra aktiviteter. För våra unga funktionärer kan erfarenheten/ utbildning som de får genom oss bidra till arbete senare i livet. Våra funktionärer kan få framtida rekommendationer och kan också ange engagemanget i sitt CV.

Kost och näringslära

Maten – ett mycket populärt inslag

Maten är en uppskattad del av våra aktiviteter. Även om aktiviteten är huvuddelen i vår verksamhet, spelar maten en viktig roll. Vi vill lära deltagarna att äta efter kostcirkeln och enligt tallriksmodellen. Det innebär att måltiden består av grönsaker och hälsosamma livsmedel och frukt. På helgerna serveras frukt i samband med våra aktiviteter.

Bakgrunden till vår verksamhet

Den dystra trenden

Tittar man i backspegeln ser man tyvärr en tydlig trend- vi rör oss allt mindre. Jämfört med början av 1900-talet går vi bara hälften så mycket, vilket innebär att vi går ett maraton mindre- varje vecka. En stor bov i dramat är tv:n. I genomsnitt tillbringar svensken hälften av sin tid framför den eller surfplattan, mobilen eller datorn. Ser man globalt har andelen människor med fetma fördubblats på trettio år, i dag har över 500 miljoner i världen ett MBI över 30. Det är här En frisk generation kommer in i bilden. Tillsammans med Haninge kommun gör vi skillnad.

5000000

Dör i förtid till följd av fysisk inaktivitet varje år

8

Timmar sitter vuxna människor stilla varje dag.

42195

meter mindre går vi varje vecka jämfört med för 20 år sedan.

2015 – ett nytt spännande år

Massor av fartfyllda aktiviteter

Vi ser verkligen fram emot ett spännande år i Kungsbacka och redan under våren påbörjar vi rekrytering av nya medlemmar till En frisk generation.

Våra deltagare kommer att erbjudas roliga, fartfyllda och kostnadsfria aktiviteter och måltider under hela året. Under våren planera vi att pröva bowling, orientering, fotboll, gympa, ridning, friluftsaktiviteter, skridskor, skidor, matlagning m m. Under hösten kommer vi också att arrangera svampplockning och mycket annat skoj.

Den 29 augusti kommer vi dessutom att arrangera ett familjelopp i Tjolöholm.

Dessutom hoppas vi att Konprinsessan och Prinsen kommer och hälsar på vår verksamhet!

Följ oss och våra aktiviteter på vår hemsida www.enfriskgeneration.se!

Tack för ett gott samarbete 2014!

För att vår verksamhet ska vara möjlig krävs insatser från både näringsliv och kommuner. När det gäller vårt mål om att Sverige ska ha världens friskaste barn vet vi att att förebyggande insatser tidigt i ett barns liv ge en väldigt stor effekt på barnets framtid. Den typen av insatser är de mest kraftfulla investeringar ett samhälle kan göra.

Tack för att ni hjälper oss att få barn och familjer att må bättre!