En frisk generation | Södertälje
318
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-318,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Om En frisk generation

Uppdrag och mål

En frisk generations uppdrag, att jobba för bättre hälsa i områden med begränsade resurser

En frisk generations mål är att öka livskvaliteten, förbättra familjesammanhållningen och minska utanförskap hos barnfamiljer i områden där resurserna kan vara begränsade.

Våra värdeord

När En frisk generation träffar familjemedlemmar, när kontakt med nya föreningar tas, när En frisk generation träffar lärare, när En frisk generation träffar skolledare präglas mötena av våra värdeord:

  • GLÄDJE – Glädje är det långsiktiga resultatet av allt vi gör.
  • DRIVKRAFT – Vi är och har drivkraft. Vi hjälper andra att hitta sin drivkraft.
  • GEMENSKAP – Våra aktiviteter genomsyras av en gemenskap. Vi stärker familjer.
  • PÅ RIKTIGT – Allt vi gör är faktabaserat. Vi är tydliga och enkla.

Ett händelserikt år i Södertälje

Under 2014 erbjöds deltagare från Vikingaskolan och Höglundaskolan ett brett och varierat utbud av aktiviteter. Alla aktiviteter som En frisk generation erbjuder vill vi ska inspirera till ökad fysisk aktivitet för de deltagande barnfamiljerna. Vi hoppas att alla deltagare hittar ”sin” aktivitet under åren som de är med i En frisk generation. Om fler deltagare blir mer fysiskt aktiva tack vare En frisk generation har vår dröm gått i uppfyllelse. Vår vision är att Sverige ska ha världens friskaste barn och tack vare er investering  bidrar ni till ett friskare Sverige och ett friskare Haninge!

Rekrytering med goda resultat

Under våren 2014 tillfrågade En frisk generation alla elever i Fornbacka och Blombackaskolan som skulle börja i år 2. Totalt tillfrågade 98 familjer varav 42 tackade ja till En frisk generation. Totalt började 174 personer i En frisk generation hösten 2014. Totalt antal deltagare, deltagare år 1 och år 2; uppgick till: 320 deltagare.

42

Nya familjer

174

Nya deltagare

320

Deltagare totalt

Aktiviteter

2014 var ett år fullt av aktiviteter av många olika slag i Södertälje. Under året har En frisk generation arrangerat ridning på Södertälje ridklubb, innebandy, basket, fotboll, volleyboll, badminton, dans, gympa, skridskor, friluftsaktiviteter, matlagning, julmarknad m m.

Under  2014 har vi erbjudit totalt 216 aktivitetstillfällen. Tack till alla fantastiska föreningar, privatpersoner och funktionärer som har gjort det möjligt för oss att erbjuda spännande, roliga och fartfyllda aktiviteter.

Nedan följer några av de aktiviteter som både vi, deltagarna och funktionärerna kommer ihåg som höjdpunkterna.

Vintern – skridskor, pulka och skidresor

Under vintermånaderna fick våra deltagare prova att åka pulka och skridskor. Riktigt roligt och uppskattat eftersom det var många deltagare  som aldrig tidigare provat dessa aktiviteter.

För våra mest aktiva deltagare som gick i år 2 erbjöd vi en 4 dagar lång resa till Ramundberget. Resan arrangerades i samarbete med Friluftsfrämjandet och Snösäker. Totalt var det 55 barn och vuxna som åkte iväg. Skidresan var otroligt lyckad och alla fick njuta av snö, sol och massa av skratt i backen. En upplevelse utöver det vanliga för våra deltagare. Förmodligen en resa som våra deltagare aldrig skulle göra på egen hand.

Under februari erbjöds alla deltagare som gick sitt första år en skidresa över en dag till Romme skidanläggning. Där fick deltagarna prova slalom, vilket majoriteten aldrig tidigare kommit i kontakt med. Totalt åkte 125 deltagare med till Romme. Otroligt intensiva och roliga dagar.

Sommaren – fotbollsläger och Stadium Summer Camp

Under sommaren arrangerade En frisk generation ett fotbollsläger tillsammans med Assyriska fotbollsförening. Totalt deltog 12 barn från En frisk generation. Under sommaren fick också 10 barn möjligheten att delta i Stadium Sportscamp i Norrköping. Så här säger en deltagare:
“Stadium Sportscamp är ett minne för livet. Jag kunde aldrig tro att jag skulle lära känna så många nya vänner”

Hösten – Idrottens dag i Hagaparken

En annan höjdpunkt var Idrottens dag i Hagaparken i Stockholm, där barn och föräldrar fick möjlighet att prova mer än 40 aktiviteter ex. amerikansk fotboll, segling, ridning, basket, casting, cricket m.m. Alla barn fick även möjlighet att springa Prins Daniels lopp. Under dagen var TV4 på plats och de intervjuade en familj från Haninge och vår Verksamhetschef Anja Nordenfelt. TV4 intervjuade också Prins Daniel om hans engagemang för barn och idrott. Prinsen talade varmt om En frisk generation. Se videoklippen nedan.

En frisk generations Verksamhetschef, Anja Nordenfelt, intervjuas under Idrottens dag.

HKH Prins Daniel berättar om sitt engagemang i En frisk generation.

HKH Prins Daniel intervjuas under Prins Daniels lopp.

Kick-off på Barnens ö

I slutet av september fick alla deltagare som gick år 2 möjlighet att delta på en kick-off på barnens Ö utanför Norrtälje. Syftet med kick-offen var att inspirera alla deltagare som påbörjade sitt andra år att fortsätta vara aktiva. Under tre dagar fick barn och föräldrar möjlighet att paddla kajak, vandra, leka, yoga m.m.

Dessutom hade vi förmånen att en dietist från ICA var på plats och föreläste om kosten betydelse för hälsan. Vi fick också möjlighet att träffa och lyssna till äventyraren Oskar Kihlborg, den första svensken som besteg Mount Everest. Oskar talade om motivation och vad det är som driver oss att våga pröva aktiviteter som vi aldrig trodde att vi skulle våga göra. Efter Oskars föreläsning fick alla deltagar reppilera sig ner för ett hus. En mycket spännande utmaning som alla deltagare våga testa., Totalt åkte 85 deltagare till Glämsta.

Ett urval bilder från aktiviteterna

Här kan du se ett urval bilder från några av våra aktiviteter i Haninge 2014.

Vi är glada att engagera fantastiska funktionärer

För oss är våra funktionärer mycket värdefulla. För att vi ska hålla en hög kvalitet på våra aktiviteter är de idieella krafterna viktiga för oss. Vi är tacksamma för att det är flera familjer  och utomstående som har anmält sitt intresse att hjälpa oss att hålla i våra aktiviteter. Våra funktionärer får självklart alltid ta med sin familj på våra aktiviteter. För våra unga funktionärer kan erfarenheten/ utbildning som de får genom oss bidra till arbete senare i livet. Våra funktionärer kan få framtida rekommendationer och kan också ange engagemanget i sitt CV.

Kost och näringslära

Maten – ett mycket populärt inslag

Maten är en uppskattad del av våra aktiviteter. Även om aktiviteten är huvuddelen i vår verksamhet, spelar maten en viktig roll. Vi vill lära deltagarna att äta efter kostcirkeln och enligt tallriksmodellen. Det innebär att måltiden består av grönsaker och hälsosamma livsmedel och frukt. På helgerna serveras frukt i samband med våra aktiviteter.

Vi har erbjudit familjerna i Vikingsakolan matlagningskurs. Syftet med kursen var att föräldrar och barn ska få en ökad kunskap om kostens betydelse för deras hälsa och att göra barnen mer delaktiga i matlagningen.

Bakgrunden till vår verksamhet

Den dystra trenden

Tittar man i backspegeln ser man tyvärr en tydlig trend- vi rör oss allt mindre. Jämfört med början av 1900-talet går vi bara hälften så mycket, vilket innebär att vi går ett maraton mindre- varje vecka. En stor bov i dramat är tv:n. I genomsnitt tillbringar svensken hälften av sin tid framför den eller surfplattan, mobilen eller datorn. Ser man globalt har andelen människor med fetma fördubblats på trettio år, i dag har över 500 miljoner i världen ett MBI över 30. Det är här En frisk generation kommer in i bilden. Tillsammans med Haninge kommun gör vi skillnad.

5000000

Dör i förtid till följd av fysisk inaktivitet varje år

8

Timmar sitter vuxna människor stilla varje dag.

42195

meter mindre går vi varje vecka jämfört med för 20 år sedan.

2015 – ett nytt spännande år

Massor av fartfyllda aktiviteter

Vi ser verkligen fram emot ett nytt spännande år i Södertälje tillsammans med alla fantasiska idrottsföreningar, deltagare och funktionärer.Vi påbörjar redan under våren rekryteringen av nya medlemmar till En frisk generation.

För våra deltagare kommer kommer vi att fortsätta erbjuda roliga och fartfyllda kostnadsfria aktiviteter och måltider. Under våren planerar vi att arrangera en skidresa, pulkaåkning, skridskoåkning, orientering, fotboll, gympa, boxning, ridning, friluftsaktiviteter, innebandy, vollyboll m m.

Den 31 maj kommer vi att arrangera vårt fartyllda familjelopp. Vi längtar också efter att åka till Idrottens dag i Hagaparken, en härlig kick-off och mycket, mycket mer. Följ oss och våra aktiviteter på vår hemsida www.enfriskgeneration.se.

Skidresa, Familjelopp och besök av Prins Daniel

Utöver de ordinarie aktiviteterna vi bedriver varje vecka kommer vi även  att åka på en skidresa under vintern. Något som vi verkligen ser fram emot eftersom det är första gången många av våra deltagare möter en snöfylld skidbacke.

Den 30 maj kommer vi för tredje året att arrangera vårt mycket uppskattade och fartyllda familjelopp i Rudan. Vi längtar också efter att åka till Idrottens dag i Hagaparken för att erbjuda både allmänhet och deltagare aktiviteter och inspiration.

Vi kommer även att arrangera en kick-off för våra nya deltagare och mycket, mycket mer. Följ oss och våra aktiviteter på vår hemsida www.enfriskgeneration.se.

Tack för ett gott samarbete 2014!

För att vår verksamhet ska vara möjlig krävs insatser från både näringsliv och kommuner. När det gäller vårt mål om att Sverige ska ha världens friskaste barn vet vi att att förebyggande insatser tidigt i ett barns liv ge en väldigt stor effekt på barnets framtid. Den typen av insatser är de mest kraftfulla investeringar ett samhälle kan göra.

Tack för att ni hjälper oss att få barn och familjer att må bättre!